Gimnastica posturala

GIMNASTICA POSTURALA - confera corpului a linie armonioasa, formeaza o tinuta corecta, prin metode simple si la indemana oricui.

 

 

GIMNASTICA POSTURALA – s-a nascut din nevoia fireasca de corectie a tulburarilor de statica.

Prin exercitiile fizice speciale se mentin, se corecteaza si se recupereaza calitatile aparatului locomotor sau alte functii vitale.

 Sistemele muscular si osteoarticular reprezinta elementele de baza – de sprijin si de miscare – ale aparatului locomotor.

                Miscarile omului, caracterizate printr-o mare complexitate, reprezinta o imbinare a activitatii statice cu cea dinamica. Astfel, in numeroase imprejurari, omul executa o serie de miscari partiale cu membrele si trunchiul, in timp ce alte segmente sunt fixate si servesc drept pentru parghiile osoase mobile, in astfel de cazuri, o parte din musculatura corpului depune o activitate statica de fixare a unor articulatii, in timp ce alte grupe musculare dezvolta o activitate dinamica, efectuand miscarile.

                Toate miscarile omului sunt acte reflexe, Trebuie subliniat faptul ca miscarea, oricat ar fi de simpla, nu este un act reflex unic, simplu, ci reprezinta imbinarea a milioane de reflexe.

                Miscarile corpului omenesc sunt indeplinite de numeroase grupe musculare, care alcatuiesc un ansamblu armonios de lanturi musculare, ce se constituie in functie de particularitatile miscarii, sub control strict al scoartei cerebrale.  Miscarile efectuate de om au caracteristici spatiale, adica de directie a miscarii (rectilinie si curbilinie), precum si de lungime a traiectoriei parcurse de corp sau de segmentele sale in timpul executarii miscarii.

                Antrenamentul fizic dezvolta, amplifica si perfectioneaza capacitatea motrica a intregului organism; miscarile se efectueaza economic, fortele fiind folosite eficient.

                Angrenarea in miscare a intregului sistem muscular sau separat, a marilor grupe si regiuni musculare, are o influenta directa asupra functiilor vitale ale organismului, cu precadere asupra circulatiei, schimburilor metabolice, sistemului nervos central.

                 Coloana vertebrala este axul de sustinere al scheletului si participa la executarea diferitelor miscari ale trunchiului si capului.

Structura coloanei vertebrale – Coloana vertebrala are directie vertical, insa nu este dreapta. In lungimea sa prezinta curburi, unele in plan sagital, cunoscute sub numele de curburile antero-posterioare, si altele care pot fi observate in plan frontal, cunoscute sub numele de curburile laterale. Astfel, curburile antero-posterioare sunt :

-          Curbura cervicala ce are convexitatea indreptata anterior si este putin pronuntata;

-          Curbura toracica sau dorsala ce are convexitatea indreptata posterior;

-          Curbura lombara ce are convexitatea indreptata anterior fiind mai accentuate in dreptul ultimelor trei vertebre. Aceasta curbura este mai accentuata la femeie.

-          Curbura sacrococcigiana are convexitatea indreptata posterior.

Curburile coloanei vertebrale ce au convexitatea indreptata anterior se mai numesc lordoze; putem vorbi astfel de lordoza cervical si lordoza lombara; curbura toracala se mai numeste cifoza toracala. Atat lordozele cat si cifoza dorsal au anumite curburi normale. Din diferite cauze raza de curbura se poate mari si astfel apar stari patologice care deformeaza coloana vertebrala si intreg corpul.

Curburile laterale sunt de doua tipuri:

1.       Tipul obisnuit ce prezinta trei curburi:

-          Curbura cervicala, cu convexitatea spre stanga;

-          Curbura dorsala, cu convexitatea spre dreapta;

-          Curbura lombara, cu convexitatea spre stanga.

2.       Tipul obisnuit inversat – prezinta aceleasi curburi doar indreptate invers.

Deformarile laterale ale coloanei vertebrale se numesc scoliozesi pot avea cauze foarte variate.

 

Efectele generale ale miscarii asupra organismului uman.

 

Practicarea sistematica a miscarii are urmatoarele efecte:

-          Dezvolata calitatile fizice o data cu marirea rezistentei organismului, ceea ce duce la sporirea randamentului intellectual si fizic si implicit la cresterea potentialului biologic.

-          Favorizeaza interdependent dintre functiile cerebrale si cele motrice, mai simplu spus – intre intelect si fizic.

-          Infuenteaza morfogeneza sistemului muscular, muschii capatand o forma fuziforma placuta, longilina, iar corpul o tinuta corecta.

-          Valoarea psihica si estetica a miscarilor a condus la ideea ca viata emotional poate fi, pe de o parte, generatoare de miscari si astfel corpul devine un mijloc de expresie a starilor sufletesti, iar, pe de alta parte, sportul practicat este un minunat mijloc de perfectionare a calitatilor moral – volitive: vointa, perseverenta, autodisciplina etc. Se mareste forta de concentrare, viteza de reactive, prezenta de spirit.

-          Cultura fizica aplicata pe baze stiintifice capata o reala valoare sub aspectele:

a.       Profilactic – prevenind bolile prin intarirea sanatatii;

b.      Terapeutic (curative) prin tratarea deficientelor sau afectiunilor prin cultura fizica asociata cu masaj.

 

Lipsa de miscare – hipochinezia – este o problema ce duce la atrofierea si pierderea tonusului muscular, insotite treptat de reducerea capacitatii functionale, a rezistentei organismului, ceea ce face ca acesta sa fie mai usor expus la imbolnaviri.

 

Gimnastica posturala – intareste si mentine sanatatea, imbunatateste si corecteaza linia morfogenetica, cu alte cuvinte confera corpului a linie armonioasa, formeaza o tinuta corecta, toate acestea prin metode foarte simple si la indemana oricui.

 Orice abatere de la normal a formei corpului care tulbura cresterea si dezvoltarea armonioasa, modificand aspectul lui exterior, reduce aptitudinile individului si puterea de adaptare a organismului la conditiile de mediu, simultan cu diminuarea capacitatii de munca, se numeste deficienta fizica sau deficienta somatica.

Prima repercursiune a deficientelor fizice se rasfrange asupra corectitudinii si armoniei conformatiei fizice. In continuare ele compomit capacitatea motrica (de miscare), micsorand-o, iar apoi ameninta starea de sanatate a individului mai ales daca deficienta fizica este de natura patologica. Deficientele fizice se manifesta sub mai multe forme printre care cele mai frecvente sunt reducerea dimensiunilor corporale (hiposomie) sau exagerarea cresterii lor (hipersomie), dezvoltarea neproportionata a unor segmente in raport cu intregul corp, deviatii, deformatii, lipsuri si alte defecte morfologice. Exista doua tipuri de deficiente:

·         Deficiente morfologice – modificari structurale ale oaselor, muschilor si articulatiilor.

·         Deficiente functionale – perturbarea capacitatii functionale a masei somatice (tonicitate musculara, stabilitate si mobilitate articulara, reflexe de postura corecta, corectitudinea deprinderilor motrice de baza si aplicative – utilitare, forta statica sau dinamica a diferitelor segmente etc.

CAUZELE DEFICIENTELOR FIZICE

                Cauzele cu caracter functional  sunt: lipsa autocontrolului asupra atitudinii corpului, deprinderi gresite de postura, efortul si unele deprinderi profesionale in cazul in care nu sunt luate masuri de neutralizarea efectelor nocive ale acestora, unele mecanisme de compensare.

                Cauzele cu caracter patologic sunt: malformatiile congenitale, accidentele produse la nastere (accidentele obstetricale), traumatismele, rahitismul, afectiunile neuro-musculare, unele boli ale oaselor si articulatiilor, tulburarile de crestere, reumatismul si altele.

TIPURI DE DEFICIENTE

1.       Atitudini deficiente globale, predominant lordotica, cifotica si plan rigida.

2.       Deficiente ale capului si gatului – pot afecta cele doua segmente si pot fi de marime sau de pozitie: cap si gat inclinat inainte, lateral, stanga sau dreapta si rasucit-torticolis.

3.       Deficiente ale coloanei vertebrale, ce pot fi grupate in: cifoze, lordoze, scolioze, cifolordoze, cifoscolioze. Cifozele pot fi: dorsale, totale si joase, si de asemenea, pot lua forma de litera „C” totale sau pe segmentl toracal sau lombar al coloanei, in „S” cu doua curburi alterne, in care una este primara, si scolioza cu mai multe curburi.

4.       Deficiente ale spatelui - pot fi grupate dupa cum urmeaza: spate rotund, spate cifotic si spate plan, la care se pot adauga spatele lordotic si cel scoliotic. In cazul deficientelor spatelui la deficientele coloanei vertebrale se pot adauga transformari ale pozitie si formei a coastelor, omoplatilor, umerilor si la grupele musculare din aceasta regiune.

5.       Deficientele toracelui - care pot fi segmentare – ce cuprind: sternul, coastele, claviculele; sau globale – torace deficient prin abatere de la forma normala si forme de torace patologice propriu-zise. Putem avea  astfel: toracele mic atrofic, proeminent, cilindric, scurt globulos, plat, ingust la baza, conic, cu baza mare jos, asimetric. Dintre formele patologice propriu-zise, mentionam: toracele rahitic  cu multe deformatii segmentare, cu musculatura hipotrofica si fara tonus, pleuratic cu forma asimetrica si mobilitate redusa, enfizematos-dilatat in inspiratie (falsa robustete) si alte forme, unele datorate interventiilor chirurgicale.

6.       Deficientela abdomenului – care exprima abateri de la forma normala – abdomen proeminent ori balonat, gras sau marit, scobit sau supt, asimetric, etc.

7.       Deficientele bazinului – bazin inclinat inainte, inapoi, lateral sau translatat.

8.       Deficientele membrelor superioare – de mobilitate si de motricitate (pierderea miscarilor habituale in cazul leziunilor nervilor motorii) si de pozitie (atitudini deficiente). Printre deficientele segmentare mentionam: omoplati(asimetrici, departati, apropiati, ridicati, ramasi in urma, coborati.

9.       Deficientele membrelor inferioare – reprezentate  fie de abateri de la mobilitatea si motricitatea normala, fie prin asimetrii, luxatii congenitale sau accidentale, paralizii, etc.

Mijlocul de baza pentru corectarea deficientelor fizice este exercitiul fizic corectiv – care se defineste ca fiind o actiune corporala, statica sau dinamica folosita in scopul prevenirii si corectarii deficientelor fizice.

Ca structura, exercitiul fizic corectiv poate fi o actiune corporala statica sau o actiune corporala dinamica. Actiunea statica consta fie dintr-o pozitie corecta, corectiva sau hipercorectiva, fie dintr-un efort izometric. Pozitia este corecta atunci cand reprezinta o marcare a atitudinii normale a corpului sau segmentului caruia se adreseaza, corectiva – cand prin ea se realizeaza redresarea in atitudine corecta a segmentelor deficiente si hipercorectiva cand redresarea depaseste nivelul atitudinii corecte a segmentelor respective.

Pozitiile de gimnastica corectiva se obtin din pozitiile de gimnastica (stand, pe genunchi, culcat si atarnat) modificandu-se pozitia capului si gatului, trunchiului, membrelor superioare sau membrelor inferioare, avand ca aspect simetric si asimetric, in functie de mecanismul de corectare a fiecarei deficientei fizice in parte.

Pozitia ca actiune statica poate fi continuata in doua feluri: printr-o actiune dinamica sau printr-un efort static (izometric) marind starea de tonicitate (cresterea tensiunii musculare) realizata prin marirea duratei de mentinere a pozitiei respective, ingreunate prin actiunea gravitatiei sau a altor procedee in vederea declansarii efortului izometric.

Redresarile pasive trebuie facute lent si progresiv, fara brutalitate. Efectul principal al resresarilor pasive este de a mari mobilitatea articulatiilor segmentului deficient si implicit amplitudinea redresarii pe baza exercitarii elementelor articulare.

In efectuarea exercitiilor dinamice grupele musculare active – pentru a deplasa segmentele - se scurteaza sau se lungesc in functie de structura miscarilor corective. Scopul exercitiilor de redresare activa este de a dezorganiza reflexul gresit in atitudine al corpului si de a contribui la formarea unui nou reflex corect si stabil. In felul acesta deficientul participa activ si constient, iar capacitatea sa de a se autocontrola creste.Se recomanda ca exercitiile de redresare activa sa se faca in pozitiile stand si sezand.

EDUCAREA ATITUDINII CORECTE A CORPULUI

                Atitudinea corecta a corpului omenesc este o functie a acestuia care se realizeaza prin actiunea sinergica si coordonata a elementelor aparatului locomotor si a sistemului nervos, cu ajutorul carora se mentin stabilitatea, echilibrul si rapoartele constante pe de o parte intre copul intretg si segmentele sale, iar pe de alta parte intre corp si mediul inconjurator. Deci, atitudinea este proiectia in spatiu a corpului in pozitiile si actele motrice cel mai frecvent folosite de om in treburile sale cotidienen, dar mai ales in pozitiile stand, sezand, culcat, precum si in timpul mersului.

                Atitudinea corpului este rezultatul interactiunii mai multor factori, dintre care mentionam: predispozitiile ereditare ce se manifesta prin intermediul tipului constitutional, tipul de activitate nervoasa superioara, gradul de tonicitate al musculaturii, caracteruldeprinderilor profesionale si habituale, preocuparile individuale pentru formarea si mentinerea sa. Exista recunoscute patru tipuri de atitudini deficiente:  cifotica, lordotica, plan-rigida si asimetrica.

                Procesul de educare a atitudinii corpului poata sa inceapa dupa varsta de cinci ani, varsta la care se termina procesul de mielinizare al traiectelor nervoase.

ELEMENTELE CARE DEFINESC ATITUDINEA CORECTA A CORPULUI

1.       Alinierea segmentelor pe o axa inclinata cu 5 grade inainte fata de verticala geometrica.

2.       Simetria segmentelor fata de axa mediana a corpului.

3.       Gradul de tonicitate a musculaturii.

 

 

 

Tarife

Promotia lunii iulie!

Constiinta Atomului cu doar 8 Ron; Reaparitia Lui Christos cu doar 12 Ron; Pachet promotional: Constiinta Atomului si Reaparitia Lui Christos cu doar 20 Ron

Cursuri de Reiki la Hara Therapy

Hara Therapy organizează în această vară cursuri de inițiere de Reiki gradl I și II. Puteți descoperi această tehnică milenară dar și noi valențe ale dumneavoastră, puteți găsi raspunsuri la multe întrebări!

De ce nu este totul așa cum am vrea?

Există armonie înlăuntrul nostru? Credem cu tărie că avem doar ceea ce merităm? Iată întrebări ce ar putea să ne ajute să înțelegem de ce nu sunt toate lucrurile așa cum visăm noi.

Citeste...

Corp emotional. Vindecare prin camp vibrational emotional

In ziua de azi, viata noastra zilnica este un proces de initiere. Cheia este sa sa ne permitem sa fim constienti de sentimentele si raspunsurile emotionale la diferitele situatii, sa le observam si sa le echilibram.

Citeste...

Curăţarea de pietre a ficatului si fierii

Curăţarea ficatului de pietre (care vin din fiere și înfundă canalele în ficat) îmbunătăţeşte foarte mult digestia care este fundamentală pentru sănătate. Te poţi aştepta să dispară alergiile

Citeste...

Va invitam sa va inscrieti la newsletter-ul nostru pentru a va tine la curent cu ultimele oferte si noutati.

Magazin online

Reaparitia lui Christos

In aceasta carte, reaparitia lui Christos este vazuta ca fiind inevitabila pentru continuitatea revelatiei divine. Nu conteaza sub forma a ce mesaj sau revelatie va veni Christos, nu conteaza ce principiu sau energie va putea El statornici pe Pamânt în folosul umanitatii, pentru ca El nu vine pentru a salva omenirea de efectele propriilor sale pacate, ci va veni, înca o data pentru a arata omenirii cum poate supravietui in contextul noilor conditii si oportunitati pe care le are. Detalii si comenzi pe site-ul nostru www.haratherapy-publishing.ro

Intrebari frecvente

Ce sunt zonele reflexogene?

Zonele reflexogene sunt anumite puncte nervoase ce se află în interdependenţă cu anumite părţi îndepărtate ale corpului. Pe toată suprafaţa corpului nostru găsim zone reflexogene, însă cele despre care se vorbeşte în această carte se gă

Toate intrebarile...
© 2014 Hara Therapy   Contact